Levendulás keksz

A sokoldalú levendula egyik felhasználási területe a gasztronómia. Egyedi aromája, pikáns és fűszeres ízvilága jól párosítható különböző ételekkel

A levendulavirágból készülhet szörp, zselé, fűszerecet, de szinte bármit megízesíthetünk vele. Jégkockát, cukrot vagy mézet, különböző gyümölcslekvárokat. De nemcsak a virág használható fel. Grillezésnél dobhatunk a parázsra néhány szál levendulát az aromája miatt vagy a virág szárára is tűzdelhetünk gyümölcsüket, húsokat.

Édességek

A levendula jól párosítható a csokoládés, kakaós, kávés, mézes, joghurtos, citrusos és karamellás desszertekkel. Az édességekbe belekerülhet maga a virág vagy virágpor, de megfőzhető tejben, tejszínben, vajban vagy vízben. Ilyenkor leszűrjük és csak az íz kerül az ételekbe. A kékeslila virág tökéletes díszítése lehet desszertjeinknek. 

Étkezési célra

Sütéshez-főzéshez friss vagy szárított Lavandula angustifolia virágát ajánlott használni. Mindig tartsuk szem előtt a kevesebb több elvét, ha levendulával dolgozunk, mert a túl harsány íz sokak számára kellemetlen lehet.

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet átszitáljuk, robotgépbe tesszük. A porcukrot, a sót, az apróra vágott levendulavirágot és zsályalevelet, végül a felkockázott vajat is hozzáadjuk. Alaposan összegyúrjuk, majd a kész tésztát cipóvá formáljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

A tésztát enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A tetejükre óvatosan 1-2 zsályalevelet nyomkodunk, majd  170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütési módban) 8-10 perc alatt készre sütjük. 



Forrás: Beh Mariann ‘Levendula’ című könyve

RECEPT

HOZZÁVALÓK (25-30 DB)
25 dgk BL-55 liszt
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 ek szárított levendulavirág
10 friss zsályalevél vagy 1 ek szárított zsálya
15 dkg puha vaj

 

TETEJÉRE
díszítéshez zsályalevél vagy levendulavirág

 

készen állsz a SÜTÉSRE?